דף הבית » מפרידי שומנים: הסוגים השונים והתאמתם לבית העסק
למעשה, מפריד השומנים כשמו כן הוא – מתקן, אשר תפקידו המוצהר הוא להפריד שומנים על ידי ריכוז כל הנוזלים שיוצאים מהעסק או החברה.
בגמר ההפרדה, הנוזלים החפים משומנים עתידים לזרום בצורה חלקה וישירה למערכת הביוב ללא אי אלו תקלות או בעיות.
באופן כללי, תהליך הפרדת השומנים מהנוזלים מורכב ממספר שלבים שמתרחשים בזה אחר זה.
תחילה, מציף מפריד השומנים את השומן המצטבר על פני המים. באופן ישיר, השומנים נתקעים במפריד ואין ביכולתם לרדת מטה למערכת הביוב.
לעומת השומנים, המים וכן שאר הנוזלים יורדים מטה בפשטות, וזורמים בבטחה אל עבר מערכת הביוב.
מן הראוי לציין, שאחת לכמה חודשים רצוי לבצע שאיבה של השומנים שהצטברו במפריד השומנים.
בכדי למנוע עומס יתר וכן שאר בעיות העלולות לנבוע מהשארת שומנים למשך תקופה ארוכה במפריד.
ניתן לציין מספר סיבות שגורמות להתקנת מפריד שומנים. הסיבה המרכזית בגינה מתקינים מערכת מפריד שומנים, היא למנוע את חסימת מערכת הביוב.
כאשר השומן מצטבר לאחר תקופה ממושכת שלא טיפלו בו, נחסמת זרימת המים אל עבר הביוב וכך נוצרת סתימה.
כדאי מאוד למנוע סתימות אלו מבעוד מועד, מכיוון שאלו אינן נחמדות לטיפול כלל וכלל, ומבזבזות זמן יקר.
כמו כן, הצטברות שומנים במערכת הביוב עלולה לגרום לבעיות היגייניות כדוגמת זיהומים שעלולים להצטבר.
נוסף על כך, התקנת מפריד שומנים עשויה למנוע הופעת ריחות לוואי, שהייתה עלולה להתרחש בשל מאגר השומנים שהיה יכול להיווצר במערכת.
אי לכך ובהתאם לזאת, מומלץ להתקין בבית הפרטי מפריד שומנים.
זאת ועוד, לעומת בתים פרטיים בהם התקנת מפריד שומנים אינה מעוגנת בחוק, ומהווה בחירה של בעל הבית, משרד הבריאות מצווה על מוסדות גדולים כדוגמת מסעדות בתי מלון ובתי קפה, להתקין מפריד שומנים כיאה וכיאות.
בסיום ההתקנה יש לוודא קבלת טופס המורה על התקנת מפריד שומנים כנדרש לפי התקן של משרד הבריאות, המשמש להצגה לביקורות השונות.
נכון לכתיבת שורות אלו, אין במדינת ישראל תקן מסוים הקובע נורמה לגודל התקנת מפריד שומן על פי חוק, וכן את סוג מפריד השומן, אופן ותדירות הטיפול בו, ומהם היצרנים המורשים להשתמש בו.
הווי אומר – כל בעל עסק, על אף מחויבותו להתקן מפריד שומנים, רשאי לבחור את הפרמטרים השונים בהתקנת מפריד השומנים לעסק שלו.
על אף האמור לעיל, מומלץ לאתר בטרם עת מהו הצורך הנכון והנדרש לגבי מפריד השומנים, בנוגע לכל בית עסק ספציפי.
יתר על כן, כדאי שהמפרידים יעמדו בתקן בינלאומי כלשהו.
ככלל, קיימים מספר גורמים המשפיעים על גודל מפריד השומנים:
עורכים בדיקה מהם הגורמים לשפיכת המים במטבח, ומסכמים אותם.
ספיקת השפכים מושפעת לרוב משפכים שמקורם בברזים, או שפכים הנובעים משימוש במדיחי כלים, ומניקוי מיכלים שונים.
לדוגמא – מטבח מסחרי ללא מדיח כלים מאופיין בכ19 ליטר ליום, ואילו מטבח מסחרי הכולל מדיח יגיע לכ23 ליטר ליום.
שימוש בדטרגנטים עלול להקטין את יכולת ההפרדה של השומן מהנוזל.
שימוש כזה עשוי להגדיל במעט את התכנון לגודל המפריד המקורי.
אם השומן צפוף קשה מאוד להפרידו.
לפיכך, ייעשה שימוש במפריד שומנים מעט גדול יותר מהמתוכנן, ואילו אם צפיפיות השומן היא נמוכה, יהיה קל ביותר להפריד אותה מהנוזלים.
וניתן יהיה לצמצם מעט בגודל המפריד המתוכנן.
ככל שטמפרטורת השפכים תהיה יותר גבוהה כך חלקיקי השומן ישברו בצורה יותר מהירה.
באופן זה ניתן יהיה להפחית מעט בדרישות הגודל של מפריד השומן.
התקן מפריד שומנים הינו הכרחי בכל עסק או מוסד ציבורי כגון מסעדות, בתי קפה ועוד, כמפורט על פי חוק.
כמו כן, רצוי להתקין מפריד שומנים גם במטבחים פרטיים, במטרה למנוע סתימות עתידיות, ריחות לוואי, ואי אלו מחלות או זיהומים.
נוסף על כך, לכל עסק קיים גודל מפריד שומנים המתאים לצרכי העסק, בהתאם לפרמטרים השונים שפורטו לעיל.
ככלל, הפרדת השומנים מבוצעת על ידי הצפת השומנים עם מים.
באמצעות זאת, מופרדים השומנים מהנוזלים שירדו עמם מהכיור.
הנוזלים עוברים הלאה אל מערכת הביוב, ואילו השומנים נשארים במערכת הפרדת השומנים ולא מזיקים כלל.